-
gliserin
 | | | | |
Gliserin
Normal şartlarda renksiz, kıvamlı, tatlı bir sıvı olan üç değerli bir alkol (CH2OH.CHOH. CH2OH).
Propantriol ve gliserol olarak da adlandırılır.
Gliserini Scheel bulmuş (1779), Berthelot ve Würtz de yapısını açıklayarak molekülünde üç hidroksil grubu bulunduğunu ortaya koymuşlardır.
Gliserin katı ve sıvı yağlarda, yağ asiti esterleri şeklinde bulunur.
Alkol mayalanması sırasında şekerli suya sodyum bisülfit katılırsa etonol yerine gliserin oluşur.
Sanayide yağlı maddelerin hidrolizinde, yağlardan sabun üretimi ve mum yapımında yan ürün olarak da propilen, etil asetat ve etil alkolden üretilmektedir.
Yoğunluğu 1.265, ergime noktası 17°C, Kaynama noktası 290°C'tır.
Su ve alkollerle her oranda karışabilir.
Eterde çözünmez, asetonda çözünür.
İyotlu ve alkali maddeleri çözer.
Dumanlı nitrik asitle birleşerek nitrogliserin yapar.
Gliserin boya ve verniklerde kullanılan reçinelerin elde edilmesinde, besin, ilâç ve kozmetik sanayiinde, büyük ölçüde de nitrogliserin (dolayısıyla dinamit) yapımında kullanılır.
Bu Konu için Etiketler
Yetkileriniz
- Yeni Konu Açamazsınız
- Mesajlara Cevap Yazamazsınız
- Mesajınıza Eklenti Ekleyemezsiniz
- Mesajlarınızı Düzenleyemezsiniz
Forum Rules
Bookmarks